Tuinmeubelen

Echt duurzame tuinmeubelen

Wonen

Duurzaamheid lijkt een beetje op sciencefiction: het gaat altijd over een toekomst die ver, ver weg is. Maar deze toekomst ligt dichter bij ons heden dan we zouden willen. Hoewel sciencefiction slechts voor een beperkt publiek interessant is, gaat duurzaamheid ons allemaal aan. Helaas zijn er altijd dringender problemen die moeten worden opgelost. Tot de toekomst plotseling verschijnt – alleen niet langer “kleinkinderen”. Willen we dat?

Dan weet u hoe eenvoudig het kan zijn om met behulp van duurzame tuinmeubelen een waardevolle bijdrage te leveren. Omdat we laten zien: we kunnen veel dichter bij een toekomst komen die eerlijk is voor kleinkinderen – zonder iets te hoeven missen. We gaan in op de tastbare voordelen van duurzame tuinmeubelen – waarvan niet alleen ons geweten profiteert. En we laten u twee manieren zien waarop u veilig duurzaam vrijetijdsmeubilair kunt vinden. Maar eerst moeten we de longen van de aarde wat beter leren kennen.

Op de vraag naar duurzame tuinmeubelen antwoordt iedereen altijd … … Hout!

Hout wordt als bijzonder duurzaam beschouwd – zeker in vergelijking met plastic – omdat het teruggroeit en van nature afbreekbaar is. Bomen zijn over het algemeen ook populair en een waardevolle en veelzijdige grondstof. We hebben elke dag papier nodig als schrijfmateriaal of voor verpakking en natuurlijk hout voor allerlei bouwprojecten in het dagelijks leven. Hout is ook bijna onmisbaar als tuinmeubelmateriaal voor onze natuurlijke oases van welzijn. Hout is heerlijk warm en maakt tuinmeubelen charmant en uniek. Bijzonder populair onder de houtsoorten is teak, dat bijzonder goed scoort dankzij zijn enorme weerstand tegen schimmels, weersinvloeden en ook vlammen. Vanwege zijn eigenschappen wordt teak beschouwd als de koning van alle houtsoorten. Het is gemakkelijk te verzorgen en kan permanent onbehandeld buiten worden gelaten en kan gemakkelijk de leeftijd van 50 jaar bereiken. Daarna kan teak zelfs verder worden verwerkt en gerecycled. Met name gerecycled teak versterkt het toch al bijzondere karakter van het hout. Hoe ouder het hout wordt, des te waardevoller is de bijdrage aan de bescherming van het milieu, omdat de CO2 in het hout gebonden blijft. Het extreem robuuste teak lijkt ideaal voor duurzame tuinmeubelen. En toch kunnen schijn bedrieglijk zijn …

Hout – maar geen materiaal voor duurzame tuinmeubelen?

Het gezegde luidt: we kunnen door de bomen het bos niet meer zien. We kennen allemaal het gezegde – en geloven nog steeds dat we onze bossen en hun betekenis voor ons kunnen beoordelen. Maar is dat waar? Weten we allemaal echt dat bossen vitale zuurstof produceren? Weten we dat regenwouden ongeveer de helft van de koolstof op het land vastleggen? Omdat deze oerbossen worden gekapt of gekapt, wordt ongeveer een vijfde van de broeikasgassen “geproduceerd” – meer dan al het verkeer op de weg, op het water en in de lucht samen. Door deze invloed op de regenwouden volgen bijvoorbeeld Brazilië en Indonesië de VS en China al direct als het gaat om het opwekken van broeikasgassen. Daarnaast bewoont tweederde van alle planten en dieren die op het land leven de nog bestaande oerbossen op aarde. Oerbossen die zwaar worden getroffen, maken dat hout zo’n populaire en belangrijke grondstof is. Teak, afkomstig uit Zuidoost-Azië, is niet altijd onproblematisch en moet nader worden onderzocht. Het wordt vaak gekweekt op tropische houtplantages die veel ruimte in beslag nemen. Ruimte die alleen kan worden gewonnen door oerbossen te kappen. In tegenstelling tot het soortenrijke regenwoud zijn deze beheerde plantages monoculturen die beschermd moeten worden door pesticiden en gepromoot moeten worden met kunstmest. Deze ecologische omstandigheden hebben grote gevolgen voor het klimaat en de inheemse fauna. Hout is een hernieuwbare grondstof die ook gemakkelijk kan worden gerecycled, maar het materiaal heeft ook zijn kosten in de bosbouw. Zeker voor onze omgeving. Moeten we dus kiezen tussen duurzaamheid en teakhouten meubelen van hoge kwaliteit?

De tuinmeubelen outlet kan je meer informatie geven over hoe duurzaam tuinmeubelen zijn, en geeft ook graag advies over duurzaam onderhoud.